Na specjalne i ważne okazje warto przygotować smakowite ciasto lub kruche ciasteczka francuskie. Na urodzinach lub dziecięcej imprezie można również podać gościom tort owocowy na zimno.

Owocowe placki i ciasta warto podawać nie tylko w sezonie, ale również wykonywać desery z mrożonych truskawek, jagód lub malin. Na specjalną okazję warto ponadto przygotować smakowity tort z galaretką lub delikatną, puszystą masą budyniową. Poniżej przedstawiamy sprawdzone przepisy na owocowe torty dla dzieci.

TORT OWOCOWY NA BISZKOPCIE
składniki na biszkopt: 3 jajka, szklanka mąki, pół szklanki cukru, 5 łyżek gorzkiej czekolady, pół łyżeczki proszku do pieczenia
składniki na krem: 50 dkg serka mascarpone, 30 dkg śmietany kremówki, szklanka cukru pudru, 3 łyżki żelatyny, galaretka truskawkowa, 2 kiwi, puszka brzoskwiń w syropie
sposób przygotowania: białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Żółtka połączyć z płynną czekoladą i dodać do piany z białek. Wymieszać. Do mąki dodać proszek do pieczenia i stopniowo wsypywać do masy. Po dokładnym wymieszaniu przelać do formy o piec przez pół godziny w 180 stopniach. Żelatynę rozpuścić w wodzie i dodać do wymieszanego z cukrem pudrem serka. Śmietanę ubić i dodać do masy. Dokładnie wymieszać. Masę rozsmarować na przestudzonym biszkopcie i odstawić do lodówki na dwie godziny. Następnie ułożyć na wierzchu plastry owoców i zalać galaretką.

TORT ARBUZOWY NA ZIMNO
składniki: pół kilograma arbuza, pół szklanki cukru, 30 dkg twarogu, 60 dkg śmietany kremówki, szklanka syropu z czarnej porzeczki, 20 dkg herbatników, pół kostki masła, 3 łyżki żelatyny, łyżka cukru waniliowego, limonka
sposób przygotowania: herbatniki pokruszyć i zmiksować z masłem. Wyłożyć na spodzie tortownicy. Arbuza rozdrobnić i oczyścić z pestek, po czym zmiksować z sokiem  limonki, cukrem waniliowym i zwykłym. Żelatynę rozpuścić w wodzie, oddać do masy arbuzowej i odstawić do stężenia. Następnie ubić śmietanę, połączyć z masą arbuzową i przełożyć do tortownicy. Ułożyć w niej kawałki arbuza i zalać galaretką. Odstawić na dwie godziny do lodówki. Najlepiej podawać z bitą śmietaną oraz kawałkami owoców (kiwi, pomarańcza, brzoskwinia).